Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nové možnosti využití superabsorpčních polymerů v cementových kompozitech
Holubová, Petra ; Melichar, Jindřich (oponent) ; Černý, Vít (vedoucí práce)
Práce se zabývá vlivem superabsorpčních polymerů (SAP) na strukturu a vlastnosti cementových kompozitů. SAP vynikají jedinečnou schopností pojímat ve velkém množství vodu. Této vlastnosti lze využít při hydratačních procesech pro vnitřní ošetřování betonu. V cementové pastě byly zkoušeny dva typy receptur, které byly dále modifikovány dvěma typy SAP. SAP byly vždy použity dvěma způsoby dávkování (za sucha, v suspenzi). Vzorky byly následně uloženy na 28denní zrání v laboratorním prostředí, resp. v prostředí o teplotě 30 °C. Byly stanoveny fyzikálně mechanické vlastnosti, jako jsou především pevnost v tlaku, pevnost v tahu za ohybu a objemová hmotnost. Přidáním SAP do směsi měl za výsledek zvýšení tahových pevnosti téměř o dvojnásobek. Lze tedy vyvodit, že SAP pomohl při hydratačních procesech.
Nové možnosti využití superabsorpčních polymerů v cementových kompozitech
Holubová, Petra ; Melichar, Jindřich (oponent) ; Černý, Vít (vedoucí práce)
Práce se zabývá vlivem superabsorpčních polymerů (SAP) na strukturu a vlastnosti cementových kompozitů. SAP vynikají jedinečnou schopností pojímat ve velkém množství vodu. Této vlastnosti lze využít při hydratačních procesech pro vnitřní ošetřování betonu. V cementové pastě byly zkoušeny dva typy receptur, které byly dále modifikovány dvěma typy SAP. SAP byly vždy použity dvěma způsoby dávkování (za sucha, v suspenzi). Vzorky byly následně uloženy na 28denní zrání v laboratorním prostředí, resp. v prostředí o teplotě 30 °C. Byly stanoveny fyzikálně mechanické vlastnosti, jako jsou především pevnost v tlaku, pevnost v tahu za ohybu a objemová hmotnost. Přidáním SAP do směsi měl za výsledek zvýšení tahových pevnosti téměř o dvojnásobek. Lze tedy vyvodit, že SAP pomohl při hydratačních procesech.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.